НС отказа да приеме искането на АТАКА за признаване на турския геноцид над българите

ГЕРБ, „Патриоти“ и Касим Дал за 6-ти път отказаха 17 май да е ден за поклонение на жертвите на геноцида  

В навечерието на Трети март партия АТАКА за 6-ти път предложи Народното събрание да осъди геноцида над българите в Османската империя /1396-1913/ и депутатите да обявят 17 май (Баташкото клане) за ден на поклонение на унищожените българи. Националистите предложиха да се възложи на правителството да издигне мемориален комплекс на подходящо място в центъра на столицата.

Сидеров изброи от парламентарната трибуна всички трагични събития от падането на България под турско робство до Освобождението, като посочи огромният брой на жертвите и ликвидираните български селища по нашите земи.

„Престъпленията спрямо българите са осъдени от европейски, американски и руски политици, общественици, интелектуалци и обществени организации, което е надлежно документирано“, посочи от мотивите председателят на АТАКА.

По думите му предложението да се признае турският геноцид над българите е опит да бъде спряно разрушаването на българската идентичност. „Не може да се отрича изключително тежката историческа съдба на българите, тъй като следствията от нея продължават да затормозяват модерното развитие на българското общество“, допълни националистът.

„Цивилизованият свят е признал холокоста на евреите в германския райх, по-голяма част от модерните държави са признали геноцида над арменците в Османската империя, но никой, дори самата българска държава, не е признала чрез своите институции геноцида над българите в Османската империя. Смятаме, че тази несправедливост трябва да бъде премахната“, категоричен бе Сидеров.

Той призова депутатите да подкрепят предложението им в навечерието на 3 март – денят на освобождението на България от турско робство.

Депутатът от БДЦ Кънчо Филипов обаче призова вземането на решение да бъде отложено и да се разгледа на външна комисия. Безпринципната управляваща коалиция прие антибългарското предложение на Филипов.

„Това е отвратителен акт от страна на управляващите – да не почитаме паметта на загиналите от османския геноцид“, каза през сълзи в кулоарите на парламента Сидеров. Утре ще излезем да почетем освобождението на България от турско робство, но не може да отбележим жертвите на този отвратителен геноцид“, допълни той.

Председателят на АТАКА обвини депутатите от така наречения Патриотичен фронт, че не са били твърди в подкрепата си на тази точка и е трябвало да притиснат пленарната зала. „Патриотите се скриха. Трябваше да кажат на управляващите, че си оттеглят подкрепата, ако не се приеме този така важен акт, много важен за България, особено в навечерието на 3 март. Те не го направиха, а си измиха очите с контра предложение, да не бъде отложено. Това не мога да го приема като патриотично поведение. Групата на тъй наречения ПФ сега се саморазобличи, като подкрепяща протурската политика“, заяви пред медиите Сидеров.