Норвежките власти отнеха двете деца на руска гражданка

Норвежките власти отнеха двете деца на руска гражданка

Публикувано от:

Властите в Норвегия отнеха двете деца на руската гражданка Елена Кузнецова, съобщи пред ТАСС ръководителят на движението „Руски майки” Ирина Бергсет.

По думите й, двете деца – 11-годишният Ерик и 13-годишната Мария, както и майката са с руско гражданство. Кузнецова живее и работи в Норвегия вече 15 години, отбелязва още Бергсет. Тя е инженер-хидролог, има работа и семейство и дом в страната.

Ръководителят на „Руски майки” подчерта, че „жената на брата на мъжа на Елена, който е норвежец, като лекар, който е задължен да докладва за нередности в „Барневарн” (службата за защита на детето), е съобщила, че майката на двете деца „не се справя със задълженията си, а самата тя като приемна майка би се грижила по-добре за тях”. От „Бернаверн” веднага отнели децата от Елена и ги отвели в дома на снахата-норвежка”, допълни Бергсет.

„На Елена й позволиха да вижда децата си само седем пъти в годината, и то в присъствието на надзиратели от „Барневарн”. Снахата ще вземе двете деца, както и издръжка за отглеждането им като приемна майка в двоен размер (за двете деца)”.

На 10 ноември Кузнецова се обърнала за помощ към движението „Руски майки”, а преди това и в руското посолство в Осло, както и към упълномощения към президента на РФ по правата на детето Павел Астахов с молбата децата да бъдат внесени в списъка с пострадалите от безчинствата на „Барневарн” руски граждани.

Това не е първият случай, в който норвежките власти отнемат деца от руски граждани. На 8 октомври властите в Норвегия отнеха петгодишно момченце от родителите му, временно пребиваващи в Тромс от Русия. Причина за отнемането на детенцето от семейството му е „изваден млечен зъб”.

На 6 ноември властите в Норвегия отнеха две момченца от руско семейство и заплашиха да отнемат и третото им дете.

„Всичко било нормално до момента, в който по време на футболен мач в училище норвежко дете получава травма от едино от децата”, поясни ръководителят на движението „Руски майки”.

Според нея, въпреки, че родителите се опитали да оправят нещата, ръководството на училището изпратило оплакване към организацията за защита на правата на детето. „Не след дълго родителите получили писмо, в което се съобщавало, че те не се справят с възпитанието на децата и затова им е необходима помощ”, допълни Бергсет. Освен това, „в писмото се споменавало, че по време на игра с майка си детето е наранило ръката си”.

„Сега двете деца се намират в различни приемни семейства, а има вероятност да отнемат и третото дете от родителите”, съобщи ръководителят на движението.

Упълномощеният при президента на РФ по правата на детето Павел Астахов ще предложи на правителството на Норвегия да обсъдят ситуацията с отнемането на децата на руски граждани, съобщи Астахов в Twitter.

По-рано той написа в социалната мрежа, че в Норвегия, страна с 4,5 млн. души, всяка година в приемни семейства попадат около 2 хиляди деца, отнети от родителите им. Според Астахов, през 2010 г. норвежката служба за защита на детето е разгледала близо 50 хил. дела за отнемане на родителските права.