Новият руски стелт бомбардировач ще е въоръжен със свръхзвукови ракети

Русия продължава с плановете си за създаване на новия стелт бомбардировач ПАК-ДА, който по нищо не отстъпва на американските си конкуренти и ще е оборудван с различни съвременни оръжия като свръхзвукови ракети, пише „Спутник“, цитиран от fbr.bg.

Моделът ПАК-ДА (Перспективен авиационен комплекс за далечна авиация), който се разработва от „Туполев“, се очаква да бъде дозвуков самолет, конструиран по схемата „летящо крило“. Това пише уебсайтът „Нешънъл интерест“, като добавя, че бомбардировачът ще е приблизително аналогичен на Б-2 „Дух“ на Военновъздушните сили на САЩ и предстоящия им далекобоен бомбардировач Б-21.

ПАК-ДА вероятно ще включва много от технологиите, с които ще е оборудвана и новата версия на Ту-160 („Белия лебед“).

За разлика от предишните руски и съветски бомбардировачи, които бяха съсредоточени върху използването на комбинацията от скорост и далекобойни крилати ракети, ПАК-ДА е първият руски бомбардировач, оптимизиран за стелт полет.

Въпреки това, невидимият самолет най-вероятно няма да е малък, а по-скоро с размерите на „Боинг“ 757.

Ще може да прелита наведнъж разстояние от 6740 морски мили и ще носи 30 тона оръжия. 

ПАК-ДА ще служи като пускова установка за ядрени и конвенционални крилати ракети с далечен обсег на действие и високоточни боеприпаси. Самолетът може да бъде въоръжен и със свръхзвукови ракети, пише още „Нешънъл интерест“.

Новият стелт бомбардировач се очаква да направи първия си полет преди 2021 г., като първите бройки ще бъдат на въоръжение от 2023 г.

ПАК-ДА ще бъде уникален проект в историята на руската авиация, тъй като това ще бъде самолет, изпълнен по схемата „летящо крило“ – дизайн, който никога досега не е използван от руски инженери. Той ще лети с дозвукови скорости, а големият размах на крилата и детайлите в дизайна ще осигурят на самолета намалена видимост за радиолокационните уреди.

„Това е напълно нов самолет с ново насочване и навигационна система. Той ще бъде оборудван с най-новите комуникационни системи и технологии за електронна война, и ще бъде почти невидим за радарите“, заяви командирът на проекта генерал-лейтенант Анатолий Журавлев.

Проектът ПАК-ДА стартира през 2009 г. Военните искат един модел бомбардировач с далечен обсег да замени сегашните Ту-160, Ту-95МС и Ту-22M3.