Нова миграционна служба на ЕС ще може да действа без съгласието на националните власти

Европейската комисия разкри планове за създаването на нова гранична служба, която ще може да действа при извънредни обстоятелства без изричното позволение на приемащата я страна. Според изпълнителния орган мерките са нужни за да се увеличи сигурността на границите на континента в условията на миграционната криза.

„Пакетът от мерки, който представяме днес ще увеличи сигурността на нашите граждани и високия стандарт на граничния контрол”, заяви комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус, цитиран от АФП. Ако бъде одобрена от правителствата, новата агенция ще разполага с резерв в готовност от 1500 граничари, които да действат веднага при извънредна ситуация. Сегашната гранична служба „Фронтекс” трябва първо да получи позволение от съответната държава членка.

„Не изключваме възможността за възникване на извънредни случаи, в които страна членка поради някаква причина не може да се справи сама с дадена ситуация”, заяви вицепредседателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. „Фронтекс” беше ограничена до това да окаже помощ на страните-членки с граничната им сигурност, а новата агенция ще може да направи „повече”, каза Аврамопулус. Финансирането на новото звено ще бъде в размер на 322 милиона евро до 2020, което е с 114 милиона повече от бюджета за граничен контрол за тази година, припомня Ройтерс. Идеята за бърза реакция, без позволението на съответната страна, вече срещна неодобрението на някои страни-членки. Западните и северни страни, които са основна цел на влезлите тази година около 900 000 бежанци в Европа, обаче се притесняват от невъзможността на страните по външните граници като Гърция и Италия да регистрират огромния брой хора и да се уверят, че религиозни екстремисти не влизат на континента.

Притесненията се засилиха след атентатите в Париж миналия месец. Френските власти установиха, че двама от джихадистите са влезли в Европа през Гърция. Нуждата от по-централизиран контрол върху границите се налага и при сериозни заплахи за премахването на Шенгенското споразумение за свободно придвижване. Въпреки всичко, от ЕК заявиха категорично, че националните правителства ще могат да блокират мярката за извънредни действия на новото звено без тяхно съгласие. „Не искаме да заместваме отговорността на страните членки, нито да отнемаме сувернитета им”, заяви Димитрис Аврамопулус. Бюджетът на „Фронтекс” беше увеличен вече 3 пъти тази година до 143 милиона евро.

Догодина той ще е 238 милиона евро. Сегашният персонал на агенцията, която координира националните гранични служби, е около 400 души. Той ще се удвои до 1000 души до 2020г. Новото звено ще има отделна служба по връщането, която ще се занимава с депортирането на мигрантите, които не получат убежище. Днешните предложения вероятно ще бъдат обсъдени по време на заседанието на Европейския съвет в четвъртък и петък. Комисията очаквано предложи и нови мерки за сигурност и паспортни проверки на границите на Шенгенската зона, включително за граждани на ЕС.

Източник: БГНЕС.