Нова кървава баня в Украйна

Както бе прогнозирано от много експерти, кървавата хунта повтори одеския сценарий, но този път в Донецк (Донбас).
Местни православни вярващи в Донецк се опитали да застанат жив щит между враждуващите бойци от Нацгвардията на Украйна и опълченците по време на щурма на украинските военни на сградата на международното летище «Прокофиев» на 28 май, съобщиха от пресслужбата на ръководството на Донецка Народна Република.

Атаката на украинските военни се превърнала в нова кървава баня. Както разказал на «Известия» вице-премиерът на ДНР Андрей Пургин, на територията на летището все още лежат труповете на убитите православни, дошли да помирят враждуващите.

«Донецките православни тръгнали към летището, веднага след като извършили литийно шествие около сградата на областната администрация в Донецк. Целта на вярващите е била да помирят и прекратят кръвопролитията. В момент на пристигане на летището, бойците от Нацгвардията ги изгорили живи. Засега не се уточнява колко именно са били хората. През последните дни в района на летището са загинали 6 мирни граждани, а 44 души са били ранении», поясни пред «Известия» Пургин.

Както отбеляза лидерът на ДНР Денис Пушилин, все още е невъзможно телата да бъдат прибрани заради снайперистите, които стрелят по всеки движещ се обект. «Снайперистите стрелят по всеки, който се опитва да стигне до телата на убитите», поясни той.

«Нашата главна задача е да отблокираме сградата на летището, да съберем труповете, но това в момента е абсолютно невъзможно, поради непрекъснатата стрелба на снайперистите», разказа още Пургин.
Напомняме, че въоръжените сблъсъци в Донецк започнали на 26 май. Украинската Нацгвардия започнала щурм на летището след като през нощта, по думите на опълченците от самоотбраната на града, е преминало под контрола на опълченците без нито един изстрел.

По-късно бе взривен камион на Червения кръст, който превозвал ранените от летището. По данни на опълченците, в обстреляния камион са загинали 35 души. Първо от снайперистите е бил ликвидиран шофьора на «КамАЗа», а след това украинските военни обстреляли камиона от ръчен гранатомет. Онези, които са оцелели след обстрела, са били доубивани с автомати от бойци на «Десен сектор». В последствие на това, никой от намиращите се в камиона не е оцелял.