Новата украинска униформа напомни на блогърите за Форест Гъмп

Украинският президент Петро Порошенко и министърът на отбраната Степан Полторак представиха новата униформа за Въоръжените сили на Украйна, пише „Комсомольская правда“.

Двамата събрали медиите и облекли военните в това, което им дали безплатно, като твърдят, че обновленията за армията са предоставени от благотворителната организация „Доброволчески десант“.

„Десетки милиони гривни вече бяха спестени. Благодарение на помощта на доброволците се състоя реформата на облеклото на ВСУ“, заяви Порошенко.

Степан Полторак взе думата на Порошенко и добави, че моделът на новата военна униформа е изработен от специален плат украинско производство.

„Униформата е много удобна. Платът, в чийто състав има лен, съответства на всички норми на НАТО, и, най-важното, тя е с 30 процента по-евтина от тази, която купихме миналата година“.

На свой ред доброволците съобщиха на държавния глава, че за разработването на новия модел на военната униформа е бил необходим половин ден.

Оказва се, че това, което корумпираните украински чиновници не успяха да свършат за цяла година, обикновените доброволци направиха за един ден. Не е за вярване.

1

Украинските блогъри също не повярваха на думите на Порошенко. В обновените одежди те успяха да видят различни елементи на американската военна униформа. Същата тази парадна униформа, която носи актьорът Том Ханкс във филма „Форест Гъмп“ (дословно преведено от английски като „горски дръвник“). Впрочем, униформата на украинските военни е копие на тази на морските пехотинци на САЩ.

Форест Гъмп

„От някакви складове им ги пращат, а те се радват на тези премени, -шегуват се жителите на Одеса. – Интересно само, не са ли изгнили конците на подаянията – по време на бягство ще им паднат гащите…“.

униформи

За да отвлече вниманието от самата униформа, Порошенко рекламира съдържанието й. Той анонсира и замяната на системата от съветски звания с исторически казашки. Украинският президент обяви, че званието младши лейтенант може да бъде заменено с „хорунжий“. Ще бъде въведено и още едно звание – „бригаден генерал“.

Униформа

Изглежда, че пан Порошенко е решил окончателно да обърка подчинените си. Голяма част от украинските войници едва ли ще могат да изброят и половината от званията в съветската армия. Кога ще могат да се ориентират в казашките реалности, времето ще покаже…