Новата военна стратегия на САЩ зове запазване на доминацията в света

Новата Национална военна стратегия 2015 на САЩ призовава за запазване доминацията на САЩ в света, съобщават световни агенции.

Американските военни трябва да запазят ангажимента си по света по отношение на конкуриращи държави и недържавните актьори, а в същото време да подкрепят регионалните съюзници и да насърчават американските ценности, се казва в стратегията.

Пентагонът предупреждава, че гражданските войни, колапсът на държави и новите войни увеличават нестабилността по света, докато американското превъзходство в сравнение с други държави отчита спад.

В документа се отбелязва, че САЩ са „най-силната нация, която се радва на уникални предимства в технологиите, енергетиката, съюзите и партньорствата и демографията“.

„Обаче тези предимства са оспорвани“ от държави като Русия, Иран и Северна Корея и неправителствени организации – особено „екстремистки организации“ като „Ислямска държава“ и талибаните. Стратегията има за цел да създаде единен подход за справяне с двете групи предизвикателства – „възпиране, отказване и побеждаване“ на държавите и „разстройване и разпадане“ на недържавните групи.

В стратегията Русия се обвинява в нарушаване на „редица споразумения“ с „военни действия“.  Иран и Северна Корея от друга страна са обвинявани, че се опитват да се сдобият с ядрено оръжие.

САЩ искат да видят Китай, подчертава се в документа, в който страната не е отбелязвана като враг, като част от международния ред, а не като регионална сила, която оспорва доминацията на Вашингтон.

„Смята се, че нито една от тези държави не търси пряк военен конфликт със САЩ или нашите съюзници. Въпреки това всяка от тези държави представлява заплаха за сигурността, която международната общност се опитва да разреши колективно чрез общи политики, споделяне на послания и координиращи действия“, допълва се още в стратегията.

Пентагонът възнамерява да се справи с екстремистките организации като насочи усилията си към разрешаване на„първопричините“ за конфликтите в държавите в упадък, докато военните предоставят помощ за засилване на сигурността, а правителствата и международните агенции предоставят икономически възможности и хуманитарна помощ.

Американското военно присъствие по света се обяснява катоключ към сигурността на съюзниците и партньорите, фактор за стабилност в насърчаването на „икономическо развитие и регионална интеграция“, което ще позволи на Вашингтон да притежава способности да реагира бързо в случай на криза.

Подчертава се, че САЩ ще променят стратегическия си баланс, като се насочат предимно към Азиатско-тихоокеанския регион. Страната остава ангажирана към НАТО и сигурността на Израел.

САЩ са обезпокоени от разпространението на балистични ракети, космически и киберспособности, неуправляеми системи и оръжия за масово поразяване, допълва се в стратегията.

Източник: http://news.ibox.bg/