Нинова: Русия не е заплаха

Нинова: Русия не е заплаха

Публикувано от:

Русия не е заплаха, а стратегическа възможност за европейска България. Това написа на профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Повод за коментара й стана докладът за национална сигурност, изготвен от кабинета “Борисов”.

“В последните дни докладът за националната сигурност, изготвен от правителството на Бойко Борисов, предизвика спор – заплаха ли е Русия за България? Днес министър-председателят се аргументира с доктрината НАТО. Щом си член на НАТО, значи Русия е опасност”, посочи Нинова.

И добави: “Да поразсъждаваме: Германия е член на НАТО от 1955г. Но на среща с г-н Путин през 2017г., г-жа Меркел заявява: “Русия е важен наш партньор”. Франция е от държавите, основали НАТО, но на среща през 2017 с г-н Путин, г-н Макрон казва: “Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без Русия. Бих искал сътрудничеството между двете държави да бъде засилено”. Унгария е член на НАТО от 1999г. На среща в Москва с г-н Путин, г-н Орбан прави следното изявление: “Русия по никакъв начин не е заплаха, нито враг на Унгария”. Гърция е член на НАТО от 1952г. На среща между г-н Путин и г-н Ципрас, последният заявява: “Гърция и Русия имат голямо бъдеще. Наш стратегически избор е да укрепваме връзките с Русия.”

Кое е общото и кое е различното между тези държави с техните лидери и нашата с министър-председател Борисов? Общото – всички са членове на НАТО и споделят доктрината му. Различното – това са лидери, които знаят какво е национален интерес и как се брани той. Изводите са за вас. Моят е: Русия не е заплаха, а стратегическа възможност за Европейска България”, посочи в заключение тя.