Николай Малинов: Съветската армия е победител

Днес, на 9 май, по случай националния празник на Русия – Деня на Победата над фашизма, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе, народни представители на БСП начело със Сергей Станишев, представители на Национално сдружение Русофили начело с Николай Малинов,  председателят на Форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова, ветерани и граждани, положиха венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София. След официалната церемония се проведе празничен концерт с участието на Бисер Киров, група «Грамофон» и гости от Русия и Украйна.

Николай Малинов приветства събралите се граждани и приятели на Русия. Той откри тържественото мероприятие, честити празника и благодари на събралите се за това, че намират сили и време да дойдат по стара традиция в този паметен ден на паметника на Съветската армия и да почетат паметта на загиналите във Великата Отечествена война.

Малинов призова да си спомним за жертвите и да напомним на света, че нищо не е забравено и заяви: „Много се спори за Съветската армия. Едни казват, че тя е освободител, а други казват, че е завоевател. Не знам кои са прави, но в едно съм сигурен – Съветската армия е победител! От този паметник ни приветства с дружелюбно вдигнат Шмайзер съветския войник – победител”.