Не спира дискриминацията на руснаците в Украйна

Днешните украински власти се опитват да построят моноетнична държава. Националните малцинства, които съставлява почти 25% от населението на страната, се подлагат на силни притеснения.

Най-силна дискриминация усещат руснаците. Украинските органи на реда и световната общност почти не се намесват в ставащото. В резултат все повече руснаци заминават от Украйна в историческата си родина. Те казват, че са изплашени от безредиците, организирани от националистите и неофашисти в различни региони на страната. Имено руснаците сега се подлагат на най-големи притеснения в страната, разказва украинският политолог Ростислав Ишченко:

– Щом правителството дойде на власт, веднага изказа своята русофобска политика, която не предполага никакви отстъпки на националните малцинства. Дори федерализирането се окачествява от украинските власти като „сепаратизъм” и „измяна на родината”. Не си струва да се чака от тях нищо хубаво, още повече, че основната ударна сила на днешната власт са националистите.

Москва не веднъж е призовавала ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съвета на Европа да обърнат внимание на факт, че интересите на руснаците се игнорират. Дори повече, помощник Генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович, посетил неотдавна Украйна, в доклада си на заседание на Съвета за сигурност заяви, че руснаците се подлагат на притеснения и дори нападения.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призовава Върховната Рада да приеме нов закон за правата на националните малцинства в Украйна. Засега обаче промени няма, и едва ли нещо ще се промени, казва политологът Александър Гушчин:

– Като цяло преобладават негативните тенденции. На власт идват хора, които по никакъв начин не задоволяват населението. Градският съвет на Лвов взе решение, че в Деня на Победата на 9 май ще бъдат вдигнати черни знамена. Руският език не е втори държавен, руски училища почти няма дори в Киев, да не говорим за други региони. Междувременно, по време на преброяването на населението в Украйна през 2001 година, почти 30% участници, в това число близо 15% украинци, посочиха руския за роден език.

Тревога по повод дискриминацията на националните малцинства изказа тези дни и Еврокомисията в доклад по въпросите на расизма и нетърпимостта. Но освен заявления, действия не са предприети. И остава загадка – има ли Западът желание да спре украинските националисти, които все по-арогантно накърняват правата на етническите руснаци, поляци, евреи, унгарци, чехи и немци.
„Гласът на Русия“