Не на войната, не на НАТО! Конференция за неутрална Италия и независима Европа

Не на войната, не на НАТО! Конференция за неутрална Италия и независима Европа

Публикувано от:

Автор: Радко Ханджиев*.

Международна конференция за неутрална Италия и независима Европа събра в Рим сто и двадесет представители на 7 европейски държави и САЩ, за да протестират срещу провежданото от НАТО в Средиземно море чудовищно учение“ Trident 2015 г.

Както писа Поглед.инфо (http://avtorski.pogled.info/article/68724/Protestno-dvizhenie-za-izlizane-na-Italiya-i-na-tsyala-Evropa-ot-NATO-se-organizira-v-Rim-po-i), инициативата е на комитета Не на войната, не на НАТО“!

Сред участниците са имената на бившия евродепутат – журналистът Джулието Киеза, основателят на Трибунала на народите против империализма, войната и НАТО Анхелес Маестрос от Испания, членът на германския комитет „Не на войната, не на НАТО“ Кристине Карх, евродепутатът Татяна Жданокa от Латвия, бившият член на Централния комитет на партията СИРИЗА Димитрос Костантакопулос, депутатът Георгиос Лукаидес от Кипър, бившият член на шведския парламент Ингела Мартенсон, американският журналист и учредител на партията Да обложим с данък Уолстрийт“ Уебстър Торпли, почетният председател на Върховния касационен съд на Италия Фердинандо Импосимато, четирима членове на италианския Сенат, учени, общественици, клерикали…

„Под диктата на ръководения от САЩ Атлантически съюз се подготвят нови актове на агресия в Европа, Азия и Африка. НАТО е отговорна за войните, причинили смъртта на милиони; прокудили милиони, превърнати в бежанци; за колосалните разрушения; за въвличане на човечеството в една безкрайна война, резултатите от която могат да се окажаткатастрофални за целия свят“, се казва в обръщението на участниците.

За да се измъкне Европа от тази смъртоносна спирала на въоръжени конфликти, конференцията призовава всички демократични сили да се обединят в името на мира, за отстояване суверенитета на националните държави, и против войните на шепата цинични спекуланти. За тази цел участниците учредяват Европейски координационен комитет за подпомагане народите, чиито страни са членки на НАТО, да възстановят своята независимост и суверенитет. Това е абсолютното необходимо условие за създаването на нова Европа, за изграждане на международни отношения, основани на мира, взаимното уважение, икономическата и социална справедливост. „Подаваме ръка за сътрудничество на всяко демократично движение в света, което преследва подобни цели, призовават участниците.

Първата стъпка за постигането на тази благородна цел е създаване на международна информационна и новинарска мрежа като ключов фактор за противодействие на дезинформациите и лъжите на контролираните медии. Втората стъпка е движението да се разрастне в общоевропейско. Всички участници в срещата поемат задължението да съдействат за разширяване списъка на организации и лица, които искат да се включат в движението.

Солидарността си с конференцията изразиха с имейли и Андрос Киприану – генерален секретар на партията АКЕЛ (Кипър), Янис Варуфакис – бивш министър на финансите на правителството на СИРИЗА, Мариос Критикос – заместник-председател на Конфедерацията на гръцките държавни служители, Жозефин Фраиле Мартин от асоциацията за устойчиво развитие „TerraSOStenibile“ (Испания), Гойко Райчевич от движението „Не на войната, не на НАТО“ (Черна гора) и други.

Конференцията бе подкрепена от демонстрации в различни градове на Италия: Неапол, Милано, Трапани, Каляри и други. Следващите анти-натовските протести са насрочени за 6 ноември – в Ливорно, за 20 ноември в Torino, за 21 ноември в Генуа и за 26 ноември във Флоренция. Лица и организации, които желаят да подкрепят създаването на Европейския координационен комитет, могат да изразят своята солидарност на адрес: giuliettochiesa@gmail.com

 

*Радко Ханджиев – Научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”.

Източник: Поглед Инфо.