Нещо става в Черно море!

Нещо става в Черно море!

Публикувано от:

Два американски бойни кораба навлизат през Босфора

Ракетният ескадронен миноносец на военноморския флот на САЩ Доналд Кук е готов да влезе в акваторията на Черно море, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от Главния щаб на Черноморския флот на Русия, цитиран от БЛИЦ.

Това е вторият американски боен кораб, насочващ се към Черно море. По-рано в акваторията навлезе миноносецът Ross.”Американският ескадронен миноносец Donald Cook е готов да премине през Дарданелите и Босфора. Преди няколко часа в акваторията на Черно море навлезе ескадронния миноносец Ross”, казва източникът на руския военноморски флот.

“Рос” и “Доналд Кук” са бойни кораби от типа “Арли Бърк”, те са въоръжени със системата за противоракетна отбраната “Ийджис” и крилатите ракети “Томахоук”.

По-рано 6-ти американски флот оповести за навлизането на “Рос” в Черно море, но за “Доналд Кук” не се казваше нищо. В официално съобщение за “Рос” бе заявено, че “присъствието на кораба в Черно море е призвано да демонстрира ангажираността на САЩ към взаимодействието със съюзниците от НАТО по осигуряването на безопасността”, а също “че укрепвайки взаимодействието в Черно море, САЩ могат да очакват мир и процъфтяване в регионе”.