Нетаняху: Израел, Русия и САЩ трябва заедно да унищожат Ислямска държава

Нетаняху: Израел, Русия и САЩ трябва заедно да унищожат Ислямска държава

Публикувано от:

Израел, Русия и САЩ трябва заедно да се борят с ислямския тероризъм и унищожаването на “Ислямска държава”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС, на обща пресконференция с руския си колега Дмитрий Медведев в Ерусалим.

Ние сме партньори в борбата с ислямския радикален терор. Израел, Русия и САЩ са партньори за постигането на тази задача. Това сътрудничество ще помогне на всяка държава и на цялото човечество, каза Нетаняху.

Израелският лидер отново отбеляза, че страната му се опасява от още една заплаха – Иран, “издигнал знамето на унищожението на държавата Израел и подкрепящ международния тероризъм”. Не можем да допуснем Иран да разполага с ядрено оръжие и сме готови да предотвратим такава възможност, независимо дали ще има споразумение за Сирияили не, да предотвратим засилване на позициите на Иран в Сирия.

Израелският премиер подчерта, че страната му е твърдо решена да предотврати завземането на Сирия от шиитски ислямистки радикални групировки и да не допусне в ръцете на проиранската групировка Хизбула да попада модерно оръжие, което да бъде насочено срещу Израел.

Медведев, който е на посещение в Израел, призова за съгласуване на усилията в областта на сигурността за целите на борбата с международния тероризъм.

“Пред нашите страни стоят общи предизвикателства. Преди всичко това е тероризмът. Той заплашва цялата планета, но в този район това се усеща особено остро. Русия също страда от тероризма. Поради това трябва да му се противопоставим заедно”, подчерта на пресконференцията руският премиер. Медведев се срещна в Ерусалим и с израелския президент Реувен Ривлин който заяви, че ролята на Москва в Близкия изток днес е по-важна от всякога, посочва ДПА.

“Изправени сме пред много предизвикателства, но същевременно и възможности, така че трябва да сме подготвени и за двете”, отбеляза Ривлин на срещата.

Визитата на Медведев в Израел и палестинските територии започна снощи с посещение на Стената на плача. След срещите с израелския президент и с премиера се очаква той да разговаря и с опозиционния лидер Исак Херцог, а също да посети селскостопански научен център.

За утре е планирана среща на Медведев с палестинския президент Махмуд Абас в Йерихон. През септември Русия изрази желание да бъде домакин на израелско-палестински преговори, макар че до момента няма официално договорена от страните дата.

Източник: Дарик нюз