Необикновена модификация на съветската „Лада”

Някога съветската автомобилна промишленост бе критикувана за това, че десетилетия подред на пазара са пускани едни и същи модели. А в действителност конструкторите през онези години бълвали все нови и нови идеи и не се страхували от вътрешна конкуренция. Руският сайт motor.ru припомня някои необикновени модификации на добре известни модели, на които за жалост не е дадена „зелена светлина”. Сред тях е може би най-красивата и необикновена модификация на „Лада Самара”.

Европейските дистрибутори на руските возила със завидна регулярност отправяли към съветските заводи искания за модификации с купе-кабриолет. И ако през 60-те години на ХХ век все някак можело да мине и без такива, то през 80-те мнозина започнали да правят със собствени сили кабриолети на основата на ВАЗ-2108. Така се появили Lada Remo и Lada Natacha.

Не седели със скръстени ръце и конструкторите в самия завод. Само че вместо баналното отрязване на тавана, те решили да създадат нещо по-специално. Така се родил ВАЗ-2108 Тарга. Единственият екземпляр на „осморка-ти-топ” била създадена в Центъра за стил на ВАЗ през 1988 г., а през 1992 г. бил унищожен. На приложената снимка ви предлагаме да се полюбувате на тази красавица..