Немците искат да върнат Берлинската стена

Немците искат да върнат Берлинската стена

Публикувано от:

Според проучването на института за изследвания на общественото мнение на ФРГ Insa-Consulere по поръчка на немския таблоид Thüringer Landes Zeitung, всеки 6-ти немец е за възстановяването на Берлинската стена, цитира изданието ТАСС.

Съгласно резултатите от анкетата, 16% от анкетираните са за възстановяването на Берлинската стена, разделяща някога Източна и Западна Германия. От гледната точка на партийната принадлежност, за възстановяването на стената между изтока и запада са 16% привърженици на Социалдемократическата партия на Германия и 15% «леви» привърженици (на Лявата партия). Сред избирателите на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и «зелени» такива общо 11%. Най-често за връщането на Берлинската стена се изказва партията на евроскептиците «Алтернатива за Германия» – 20%.

В проучването, проведено по случай 25-годишнината от деня на падането на Берлинската стена, са участвали 2020 души от цяла Германия.

Напомняме, че на 9 ноември в Германия се проведоха празнични мероприятия по случай 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Като кулминацията на празника е пускането в небето на «светеща стена» от 8 хиляди балони по маршрута на границата между Източна Германия и Западен Берлин.

На тържествата по покана на германския канцлер Ангела Меркел присъства първият и единственият президент на СССР Михаил Горбачов, който спомогна за падането на Берлинската стена през 1989 година.

Според експертите обаче, падането на Берлинската стена не е довело до окончателно изкореняване на рудименти на «студената война» от съзнанието на политиците, което отчетливо се забелязва днес на фона на последните събития в Украйна.

Възникването на Берлинската стена

След края на Втората световна война Берлин се поделя на две части между страните победителки СССР, САЩ, Великобритания и Франция. Тогава градът се разделя на 4 окупационни зони. Източната част е заета от съветските войски и се превръща в столица на Германската Демократична Република (ГДР). В рамките на окупационните зони на САЩ, Великобритания и Франция (1948 – 1990 гг) се образува самостоятелна политическа единица – Западен Берлин.