Немски депутати предлагат отмяна на санкциите срещу Русия

Най-голямата немска опозиционна партия „Алтернатива за Германия“ ще изпрати днес резолюция до правителството на провинция Баден-Вюртенберг с искане да бъдат отменени санкциите срещу Русия, пише в. „Известия“, позовавайки се на централния апарат на партията.

По думите на инициатора на документа, депутата Удо Щайн, властите трябва да разгледат обръщението в течение на една-две седмици, след което то ще бъде изпратено на ландага (провинциалния парламент).

Щайн отбелязва, че ограничителните мерки срещу Москва са се отразили особено негативно върху показателите на Баден-Вюртенберг, регион с високо развита икономика. Над 900 компании, регистрирани там, имат представителства в Русия. Във връзка с външнополитическия курс на Берлин 42 хил. работни места в момента са застрашени, заяви депутатът.

„Санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени, те се обърнаха срещу нас и имат негативни последици за икономиката. Русия е един от ключовите партньори на Баден-Вюртенберг и търговските ни отношения не бива да се понижават“, счита Щайн.

Ръководителят на партийния апарат на „Алтернатива за Германия“ Маркус Фронмайер съобщи, че подобна резолюция ще бъде изпратена и в другите федерални парламенти.

Партията призовава страната към излизане от ЕС и ограничаване на миграцията в Европа.