Немски вестник: Европа търпи антируските санкции заради Меркел и САЩ

Антируските санкции тихомълком ще бъде продължени с още 6 месеца, въпреки че немалко страни са против автоматичното им продължаване и без обсъждане по изпълнението на Минските договорености. Това констатира немският вестник „Дойче вирчафт нахрихтен“.

Сегашният срок на санкциите изчита през януари 2016 година. Решението за автоматичното продължаване на санкциите трябваше да бъде взето миналата седмица на ниво постоянни представители на страните членки, без да се стига до дискусия на по-високо равнище. Но това не стана заради Италия, която се обяви против автоматичното удължаване на санкциите и без обсъждане на Минските споразумения. Към нея се присъедини и Люксембург, добавя изданието.

Гърция беше изначално против санкциите. Представители на германската икономика и на най-големите компании в страната неведнъж изразиха недоволството си и настояваха пред Меркел да направи всичко за отмяна на санкциите. Освен това една Франция подкрепя руска операция в Сирия.

По същество всяка една европейска държава би могла да наложи вето върху санкциите, но това едва ли ще стане, предрича вестникът. Било поради икономически натиск върху всички дотирани държави, било заради слаби правителства. Затова много предпочитат да останат в сянка, за да не бъдат взети на мушка от Меркел, която се обявява за продължаване на санкциите съгласно желанието на САЩ.

Самият Европейски съюз също действа не в интересите на влизащите в него държави, а изпълнява исканията на САЩ. Така по всяка вероятност санкциите ще бъдат продължени без много шум.

Източник: БГНЕС.