Немският посланик в Русия: „Бялата книга“ още не е публикувана и цитатите от нея са спекулации

„Бялата книга“, описваща заплахите за Германия, още не е публикувана и всички цитати от нея са спекулации. Това заяви немският посланик в Русия Рюдигер фон Фрич по време на речта си на германско-руския форум в Москва, предаде РИА Новости.

Посланикът отбеляза, че в руската военна стратегия НАТО е определена като противник, а Германия е член на алианса. „Но нека не обръщаме внимание на пропагандата и да се занимаем с прекрасните ни проекти, в частност с младежкия обмен“, добави той.

По-рано Die Welt публикува информация, че Берлин за първи път от 2006 г. насам се готви да обнови „Бялата книга“ – ръководството за политиката на националната сигурност на страната. Съставеният от немското министерство на отбраната доклад от 80 страници е бил коригиран, като в него са били внесени редица ключови промени. Един от тях се отнася за Русия – тя вече не се счита за партньор, а за съперник, пише Die Welt.

Коментирайки тази информация, в Кремъл изразиха съжаление и безпокойство по повод намеренията на немските власти.

Руският външен министър Сергей Лавров призова Берлин да претегли всички аргументи „за“ и „против“, преди да постави Москва в списъка със съперниците.