Недоволството от днешната киевска власт в Украйна придобива все по-радикални форми

В нощта срещу четвъртък в офиса на националистическата организация „Десен сектор” в Одеса избухна взрив. Актът бе обявен от киевските власти за терористичен акт.

„Сапьорите потвърдиха, че е било задействано самоделно взривно устройство с мощност, еквивалентна на 1 кг тротил”, заявиха от украинското министерство на вътрешните работи.

Инцидентът се случи около 00:30 ч. в партера на сградата, където се намира офисът на радикалната организация „Десен сектор”, призната в Русия за екстремистка групировка. Взривът обаче, е избухнал в съседното помещение.

Освен партера, взривната вълна е обхванала и първия етаж. В сградата до третия етаж са изпочупени прозорците. Експлозията е повредила също така фасадата и прозорците на близките сгради и паркираните в близост автомобили. Според информация на полицията, няма пострадали.

В рускоезичния Харков никой не бе подведен под отговорност за взрива в офиса на украинските радикали. В същото време, наблюдателите отбелязват радикализация на съпротивлението на режима на Порошенко по цялата територия на Украйна, а не само в източните й части.

Служители на службата за сигурност на Украйна (СБУ) задържаха в Киев лидера и двама активисти на нерегистрираното радикално движение „Реванш”, съобщи на страницата си във Facebook съветникът на началника на СБУ Маркиян Лубкивский.

Според него, задържаните са на възраст 19-20 години. По време на обиска на помещението, където се събирали членовете на организацията, е била намерена листовка с призиви за сваляне на действащата власт и установяване на власт на военните.

Активната партизанска борба се провежда в тила на украинските окупатори, превзели част от Донбас. В източната част на Украйна постоянно по пътищата, в това число и тези, които са отдалечени от фронта, се взривяват леки автомобили, камиони и БТР-и на украинските военни. Да се скриват явните факти обаче, вече става почти невъзможно.

Един от служителите на министерството на отбраната на Украйна К. Машовец призна, че взривовете на пътя „в тила вече се превръщат в отчетлива тенденция”.