Недоволството на САЩ не попречи на Лавров да обсъди „Южен поток” в Словения

Ръководството на САЩ не се отказва от опитите да възпрепятства строителството на газопровода „Южен поток” в Европа, за което използват всички методи, включително откровен натиск върху ръководството на страните-участници в проекта. Поредното потвърждение на това стана визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Марибор, в североизточната част на Словения, недалеч от границата с Австрия. Руският министър пристигна там от България, с чието ръководство обсъди вчера строителството на тръбопровода, който ще доставя руски газ, пише руският вестник „Известия”. Слуховете за това, че Вашингтон, наред с Европейската комисия провеждат „профилактични беседи” с всички участващи европейски страни, датират отдавна. Отначало за спирането на проекта в началото на лятото заяви правителството на България. Вярно, оттам по-късно уточниха, че са готови да строят, но едва след премахването на всички претенции от страна на Европейската комисия. 
Малко преди визитата на Лавров в Словения в местната преса се появи публикация за това, че Държавния департамент се опитва да окаже натиск над Любляна, убеждавайки я да откаже да приема високопоставени гости от Москва. 
В резултат министърът на външните работи на Словения Карл Ерявец, отговаряйки на въпрос на руски журналисти на съвместна пресконференция, бе принуден официално да признае, че е имал дискусия с американците по този въпрос. „Фактически мога да кажа, че от посолството на САЩ получихме сигнали, че са обезпокоени от тази визита”, потвърди Ерявец. Въпреки това той добави, че неотдавна се е срещнал с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който е заявил, че Държавният департамент подкрепя провеждането на срещи с външния министър на Русия, но все пак е поискал Ерявец настойчиво да отстоява интересите на ЕС и НАТО. За Сергей Лавров, по думите му, този факт е бил неочакван, но той реагира на новината шеговито: „Честна дума, не знаех историята за американското посолство, но това е интересно. Благодаря ти, Джон Кери”. 
Изглежда, че близкото внимание на САЩ не е изплашило Словения – тя е заинтересована в проекта и завява това открито, пише още изданието.