На 29 август 1698-а цар Петър I реже брадите на руснаците

На 29 август 1698-а цар Петър I реже брадите на руснаците

Публикувано от:

На днешния ден през 1698 г. руският цар Петър I издава забрана за носене на бради и предписание руснаците да се обличат с европейски дрехи.

Знаменитият указ „О ношении немецкого платья, о бритии бород и усов, о хождении раскольникам в указанном для них одеянии” (За носенето на немски дрехи, за бръснене на брадите и мустаците, за ходене на разколниците в указаните им одеяния) влиза в сила от 1 септември.

Малко по-рано през август 26-годишният Петър І се е завърнал от продължителна обиколка из Западна Европа и още на следващия ден събрал болярите в Преображенския дворец. Заповядал да му донесат ножица и веднага започнал собственоръчно да реже брадите на велможи от знатни родове. Болярите били така шокирани от постъпката на царя, че не смеели да реагират. После Петър повтаря процедурата с думите „Сега брадите, после и главите!”.

Новите порядки се налагат трудно. Някои от болярите слагат край на живота си, защото не приемат позора. Цяла Русия роптае, тъй като се счита, че бръсненето на брадите е грях, и свещениците отказват да благословят действията на царя. Той дори е отъждествяван с Антихриста. В действията на Петър болярите виждат покушение на самите устои на руския живот и упорстват в бръсненето на брадите.

За страха от западната мода допринася и фактът, че на иконите и фреските бесовете са изобразявани бръснати и със западно облекло, патриарсите през 17 в. заплашват с анатема мъжете, които бръснат „Божия атрибут” – брадата.

Петър все пак си дал сметка, че мерките му са прекалено сурови и на 5 септември 1698 г. разрешил носенето на брадите и мустаците, но срещу заплащането на определен данък. За контрол бил въведен специален металически жетон – „бородовой знак”, с големината на една копейка, представляващ своеобразна квитанция за платения данък.

Автор: Ина ДИМОВА, в. Марица