На акта на добра воля на републиките в Донбас Киев отвърна с тежка артилерия

На 19 юли под контрола на мисията на ОССЕ Донецката и Луганската републики започнаха отвеждането на оръдията си с калибър под 100 мм на разстояние 3 километра от линията на разграничаване, съобщи „Россия 24“.

За един ден в Донецката република са оттеглени 41 танка и 84 бойни машини на пехотата.

Сега най-важното е да се закрепи документално новото разпределение на силите на поредната среща на контактната група в Минск. „Остава само да съгласуваме последните щрихи и да подпишем документите, но украинските власти постоянно си намират причини, за да се върнат към старата редакция. Процесът се стопира, тъй като той трябва да проведе в двустранен ред. Надявам се, че на следващата среща той ще бъде подписан“, заяви заместник-председателят на Народния съвет на ЛНР Денис Пушилин.

Властите на републиките се надяват не толкова на Киев, колкото на това, че лидерите в Нормандската четворка ще могат да окажат влияние на украинските власти.

„Вчера на ръководителя на групата от украинска страна в Съвместния център за контрол и координация генерал-майор Андрей Таран бе изпратено писмо с предложение да участва лично в тези мероприятия с цел фиксиране на оттеглянето на нашата бронирана техника. За съжаление, досега никакъв отговор от украинска страна не сме получили. В тази връзка още веднъж ще подчертая, че оттеглянето на бронираната техника с оръдия под 100 мм на 3 километра от линията на съприкосновение – това е изключително наша едностранна мирна инициатива“, каза официалният представител на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

В отговор на жеста на добра воля, украинските военни от вечерта в неделя започнаха интензивен масиран обстрел. През тази нощ в центъра на Донецк са паднали 50 снаряда, един от които се е взривил в сградата на местна болница. Един мъж е загинал.