Националната гвардия заплашва медиите за това, че техните данни за броя на жертвите не съвпадат с „официалните”

Информационната война в Източна Украйна продължава. Националната гвардия заплашва журналистите. Недоволството е предизвикано от това, че „официалните данни” за броя на жертвите не съвпада с тези на медиите. В средствата за масова информация и в социалните мрежи постоянно се появяват съобщения, че загубите от страна на украинските военни са значително по-големи, отколкото се съобщава официално.

Заплахите към медиите са достатъчно сериозни. В случай на разпространение на подобна информация в бъдеще, „от командването на Националната гвардия ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат подведени под отговорност виновниците”, се съобщава в заявлението им, цитирано от РИА Новости.

След смяната на властта и началото на силовата операция в югоизточната част на страната, ситуацията със свободата на словото на медиите рязко се влоши. Националната гвардия няколко пъти взима в плен руски журналисти, пребиваващи легално на територията на Украйна.

Припомняме, че миналата седмица двама журналисти – кореспондентът на телевизия „Россия 24” и операторът на ВТГРК Антон Волошин, загинаха в резултат на минометен обстрел в Украйна.