Националната гвардия дрогира 13-годишно момче, за да шпионира позициите на опълченците

За следене на позициите на армията на ДНР в района на летището в Донецк украинските военни започнаха да привличат млади момчета на възраст 12-13 години, съобщава телевизия Lifenews.

Вчера опълченците заловили едно от тези момчета на име Стас. Според младежа той не е искал да съдейства в разузнаването на Националната гвардия, но просто не е имал избор – родителите му останали като заложници при украинските военни.

„В Красни Лиман (град, намиращ се на около 25 км от Славянск) аз дойдох от Донецк  заедно със своите родители. Ние мислехме, че там няма да ни обстрелват, – разказва Стас. – В началото на октомври тук дойдоха нацистите. Те ходеха по къщите и проверяваха документите на хората. Когато разбраха, че ние не сме местни, отведоха цялото ни семейство в Авдеевка“.

Оттогава Стас не е виждал родителите си и не знае нищо за тях. Семейството било разделено, а момчето било отведено „за разговор“. Стас бил принуден да избира: или да направи това, което му кажат, или ще убият родителите му. Младежът не се и замислил.

„Дадоха ми колело и ми казаха да отида в Донецка Народна Рупублика, да проверя къде стоят блокпостовете на опълченците и да кажа дали са много или малко, – разказа момчето. – След изпълняването на задачата трябваше да се върна в Авдеевка и да разкажа на войниците какво съм видял и разбрал“.

Стас не помни какво се случило после. Казва, че в дясната му ръка е била вкарана игла и всичко станало толкова бързо, че той не успял нито да почувства болка, нито да се изплаши. Няколко минути след това обаче, Стас го заболяла глава и дланите му посинели.

Разследването впрочем приключило доста бързо – опълченците веднага забелязали облеченото с тънко яке момченце. Още  по време на първия разговор, Стас разказал всичко: и за поставената му задача, и за родителите, останали като заложници при украинските военни, и за иглата.

„Вероятно на Стас е бил инжектиран някакъв наркотик, за да не изпитва глад и умора, и за да няма нужда от сън“, предполага командирът на отделната батальонна тактическа група „Сомали“ с прякор Гиви, чийто бойци задържали момчето.

Самият Гиви не се съмнява: историята на Стас далеч не е единичен случай, а отдавна работеща схема. Точно както по време на войната във Виетнам американските военни вербуваха местни деца и ги караха да следят врага. Националната гвардия на Украйна успешно е наследила този метод.

„Няма да се учудя, ако скоро започнат да привличат за тази цел млади и красиви момичета, които да съблазняват войниците на нашите блокпостове и да събират информация“, допълни Гиви.

Командирът на подразделението на армията на ДНР не възнамерява да пусне Стас да се върне в Авдеевка. Момчето ще остане при опълченците като син на полка. Тук, под лекарски контрол, детето ще бъде в по-голяма безопасност и ще може да ходи на училище, убеден е Гиви. Сега войниците на Новорусия се опитват да открият родителите на Стас, след което да ги освободят.

http://www.youtube.com/watch?v=C0Ex3Z5d2XQ