Научен пробив: в Русия е разработена свръх бърза памет от ново поколение

В културната столица на Русия – Санкт Петербург – екип от учени от университета в МФТИ  разработва супер нов метод за съхраняване на информация, който е много по-бърз, отколкото най-съвременните SSD.  Най-новата разработка е на базата на технология с използване на  квазичастици  екситони при  която електронът се избутва на по-висока орбита. Казано по-просто, за свръхскоростното четене / запис на информацията се използват свойствата  на атомите.

Подобно откритие  на руските учени е пробив на десетилетието, тъй като използването на тази технология позволява многократно да се ускори четенето и записът на информацията, даже в сравнение с методиката, използвана в SSD. В резултат на тестване в лабораторни условия, руските специалисти са разработили уникална метална рамка, вътре в която квазичастиците, със записаната информация могат да запазват своите  работни характеристики  при температура до 30 градуса по Целзий. Преди, работоспособността на   частиците е  могла  да се поддържа само при постоянна температура  минус 200 Целзий,  с използване на течен азот.

Понастоящем не е необходимо да се използва охлаждане, което означава, че производителите на мобилни устройства могат да започнат пълномащабни разработки на памети от  най-ново поколение. Има информация за интерес към дадената технология от американската компания Apple, която ще може в близко бъдеще да  използва постижението на руските учени в техните устройства  iPhone, IPAD и Mac.

 

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Nauchnyj-proryv-v-Rossii-razrabotali-sverhbystruyu-pamyat’-novogo-pokoleniya-40636