НАТО ще гледа на Русия като на противник

Заместник-генералният секретар на НАТО и бивш посланик на САЩ в Москва Александър Вършбау заяви пред журналисти в четвъртък (2 май), че пактът ще трябва да гледа на Русия най-вече като на противник, отколкото като на партньор, предаде РИА Новости.

Вършбау отбеляза, че една от основните причини за вземането на подобни решения, са събитията в Украйна. Те за пореден път обвиниха русия за случващото се там. Също така, той отбеляза, че НАТО разглежда варианта, в източна Европа да бъдат изпратени допълнителни военни сили на постоянна или ротационна основа. Причината е укрепването на сигурността на Балтийските страни.

Напомняме, че по-рано тази седмица в Естония на летището Емари са кацнали 4 датски изтребители Ф-16. Датският контингент ще се разполага там в рамките на мисията на НАТО в продължение на 4 месеца, като ще осъществява патрулиране на въздушното пространство на Балтийските страни. Втория етап от мисията ще се провежда от литовската авиобаза Зокняй от полско-британски контингент. В НАТО искали да бъдат сигурни, че могат бързо да се притекат на помощ на тези страни в случай на всяка, дори и не пряка опасност.

В началото на април НАТО прекрати сътрудничеството си с Русия. След това Министерството на отбраната извика в Москва „на консултации“ главния военен представител на Русия в алианса генерал-полковник Валерий Еневич.