НАТО се присъедини към коалицията под командването на САЩ в Сирия

НАТО се присъедини към коалицията под командването на САЩ в Сирия

Публикувано от:

Министрите на отбраната на 28-те страни-членки на НАТО на срещата си днес в Брюксел подкрепиха искането на Вашингтон да предостави самолети, оборудвани с радарни системи AWACS, за подкрепа на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава“, заяви в четвъртък генералният секретар на алианса, предаде РИА Новости.

„Ние ще изпратим самолети AWACS“, каза той пред журналисти в Брюксел, където завърши вторият ден от заседанието на Съвета на НАТО на равнище министри на отбраната.

По този начин Северноатлантическият алианс като организация официално се присъедини към западната коалиция под командването на САЩ в Сирия, предаде ТАСС.

„Изпращайки самолети AWACS на НАТО, ние освобождаваме националните въздушни възможности на държавите от алианса“, каза Столтенберг.

„Използването на възможностите на НАТО ще позволи да се увеличат ударите по силите на ИД в Сирия“, каза още Столтенберг.

Самолетите AWACS се използват на първо място за мониторинг на ситуацията във въздуха, както и за откриване и съпровождане на въздушни цели. Фактът, че AWACS ще бъдат изпратени в Сирия, където противопоставящите се на коалицията на САЩ сили на ИД нямат въздушни сили, представителите на НАТО обясняват с това, че тази система „също така позволява следенето на наземни цели и обезпечаването на организацията на военния трафик на самолетите на коалицията“