НАТО дебне Русия от България (Обзор)

НАТО разкрива свои щабове в България, Полша, Румъния и трите балтийски републики. Това съобщи в София генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев. В 6-те държави партньори ще установим командно-контролни елементи, които ще бъдат свързващо звено с алианса особено при съвместното планиране на операциите, поясни той.

В новия щаб, който вероятно ще бъде базиран в София или Варна, ще работят както български, така и натовски военнослужещи. Разкриването на новите щабове е част от плана за засилено присъствие на сили на пакта в страните от източния фланг на алианса, сред които е и България, пише в. 24chasa.

В новата стратегия на алианса са включени и повече учения в т.нар. съвместни съоръжения, посочи още Столтенберг. В България съвместно съоръжение наричат българо-американския полигон в Ново село край Сливен, в който Пентагонът инвестира 61 млн. долара. Части на алианса ще идват да тренират на Ново село на ротационен принцип.

Според Столтенберг България се намира в регион, заплашен от рискове за сигурността както от североизток, така и от юг. По думите му Русия става все по-агресивна в отношението си към съседните държави. А в Сирия и Ирак терорът и насилието ескалират.

Той припомни споразумението на държавите – членки на пакта от срещата на върха в Уелс за постепенно повишаване на разходите за отбрана. Тогава президентът Плевнелиев пое ангажимент военният бюджет на България да почне да расте, като през 2020 г. достигне 2% от БВП. Тази година обаче средствата за отбрана бяха орязани с над 60 млн. лева.

Плевнелиев потвърди ангажимента, но поясни, че причините за свиването на бюджета са свръхдефицитът от миналата година, както и фалитът на КТБ. Пред Столтенберг той обеща до края на тази година бюджетът за отбрана да се актуализира и да достигне поне нивото от м.г. Разчитаме на собствени сили, но и на подкрепа от съюзниците за модернизацията на въоръжените сили, каза още държавният глава. Припомни 7-те приоритетни проекта за модернизация на армията, сред които са придобиване на нов многоцелеви изтребител, съвременни бронемашини за пехотата, нови радари, както и модерно въоръжение за фрегатите на ВМС.
Според върховния главнокомандващ в рамките на НАТО България е заявила намерение да се специализира в областта на киберсигурността.

Освен това разполагаме с възможности за логистично и медицинско осигуряване на съвместни операции. България е водеща нация във фонда на пакта за рехабилитация на ранени украински военнослужещи. Очаква се скоро в София да пристигнат 30 пострадали от конфликта в Източна Украйна, пише в. 24chasa

Нашата обща цел е да съхраним алианса като най-успешната и надеждна военнополитическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности, които споделяме, добави президентът. Той изтъкна очевидната необходимост да се намали зависимостта на България от един доставчик на оръжейни технологии и да се повиши съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците ни в пакта.

Това е приоритет както на правителството, така и на парламента и президента, декларира държавният глава.