НАТО високо оценява степента на подготовка на руските войски в близост до западната руска граница

НАТО дава много висока оценка за подготовката на руските войски в близост до западната граница на Русия, предаде ИТАР – ТАСС, позовавайки се на изявлението на върховния главно-командващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американския  генерал Филип Бридлав. В изказването си по време на Брюкселския  форум, който се провежда ежегодно в белгийската столица от Германския  фонд Маршал,  той  заяви:

„Руските сили, които  са в близост до украинската граница , се различават  с висока численост и много, много добра подготовка“.

Генералът също подчерта, че ако руското правителство реши да приеме решение, тези сили „са достатъчни   да се прехвърлят безпрепятствено до Приднестровието“, което  „предизвиква сериозно безпокойство на НАТО“.

Обобщавайки ситуацията около Крим и Украйна от гледна точка на НАТО, Бридлав исказа мнение, че Русия“ действа по-скоро като враг, отколкото като партньор“ на НАТО.

След присъединяването на Крим към Русия, на Запад драстично се увеличи броя на изявленията на политици и военни относно  възможността за по-нататъшни действия на Русия към източната част на  Украйна. Въпреки това,  по време  Брюкселският  форум, в кулоарите много от  анализаторите  обясняват, че никой на Запад  сериозно не очаква руска инвазия на територията на Украйна.

„Става дума за подготовка на общественото  мнение. Западът  трябва да докаже, че решителната реакция от негова страна, ще позволи да се предотврати ескалацията  на конфликта  на територията на Украйна извън Крим. Това  ще позволи да си  запази  лицето и ще се измъкне от изключително непопулярни на Запада и опасни  за икономиката на Европа икономически санкции срещу Русия. По същия начин постъпиха САЩ и много страни от НАТО, включително Франция, през август 2008 г., по време на конфликта в Южна Осетия, когато след края на активната фаза на сраженията, те заявиха , че западната дипломацията успя да спаси от руската офанзива Тбилиси, който никога не е бил целта на тази атака“ , отбелязват европейските експерти .