Наришкин: Европейските народи няма да простят на лидерите си загубите от санкциите срещу Русия

Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин счита последните две години за може би най-опасния период в историята на отношенията между Русия и Запада от времето на Студената война, предаде ТАСС.

В статията си по случай 20-тата годишнина от встъпването на РФ в Съвета на Европа, публикувана в „Российская газета“, той характеризира „двегодишната криза на сигурността“, по време на която „ние видяхме много: …не само опити от страна на САЩ „да потисне“ с негова помощ две безпрецедентни търговско-икономически споразумения едновременно (Трансатлантическото и Транстихокаенското), и не само едно желание на Запада да ни отслаби, да приближи НАТО към границите ни и обещанието на Украйна за бърза евроинтеграция (въпреки задълженията й в зоната за свободна търговия на ОНД)“. Изглежда „планът за това ново развитие се състои от редица политико-икономически и военни цели,“, предполага Наришкин.

Въпреки това, „без активното участие на ключови европейски политици този план би бил невъзможен, а САЩ и ЕС решаваха изцяло практически задачи, при това за сметка на други страни“, отбеляза председателят на Държавната дума.

„Мисля, че този период е може би най-опасният от времето на Студената война“, заяви Наришкин. В този контекст той припомни, че „само за една година Северноатлантическият алианс успя да увеличи тройно силите си за реагиране и да проведе стотици учения, в които участваха десетки хиляди военни, авиацията и флота“. Освен това, в НАТО се опитват да включат и Черна гора – „заобикаляйки демократичните процедури, без референдум“; членовете на алианса престанаха да съкращават военните си бюджети. „Непосредствено граничещата с нас Украйна, където се разрази истинска гражданска война, получава „подкрепа от Запада“, а САЩ „имат намерение четирикратно да увеличат разходите си за подкрепа на съюзниците си в НАТО“.

Наришкин е убеден, че „подобни „успехи“ без безсрамната и фалшива антируска истерия биха били просто невъзможни“.

„Двуличната си политика Западът днес провежда в условия, когато Русия вече двадесет години е член на Съвета на Европа. И дори обвиненията в „анексирането“ на Крим, независимо от мнението на 97 % от жителите на полуострова, които се възползваха от закрепеното в Устава на ООН право на самоопределение – вече не работи“, пише още Наришкин.

По думите му „никакви подобни прийоми не могат да заличат сега вината на западните политици за разгръщането в новия, XXI век, на най-безсрамната за цялата история на отношенията ни пропагандистка спирала“. „Ние едва ли ще можем да забравим това. Както и самите европейски народи няма да простят на своите лидери откровените лъжи и загубите от незаконните санкции. Мисля, че те ще им припомнят за лъжата с плановете за строителството на Голяма Европа“, отбеляза председателят на руския парламент.

Той добави, че „резултатите от двете години на безсмислени конфронтации вече са налице“. „Тя отслаби всички страни, традиционно наричани цивилизовани, а национализмът и тероризмът на практика навсякъде надигнаха глава. И само слепият не вижда, че е застрашена самата демокрация, като основно предизвикателство й отправят днес масовата бедност, войнстващата безграмотност и мракобесието“, обобщава Наришкин.