Най-интересното улично изкуство в Русия

 

Уличното изкуство или на английски стрийт арт набира скорост и популярност по цял свят. То украсява градовете, задава въпроси, предлага отговори и насочва вниманието на минувачите към важните неща, пише „Мениджър Нюз“.

Вече свикнахме с имената и творбите на легендарни улични художници като Банкси, Herakut, ROA и други признати майстори на лаконичното и неочакваното. В Източна Европа обаче също творят знайни и незнайни техни колеги. Сайтът AdMe.ru събра снимков материал на част от работите на най-интересните руски улични творци.

Так Надо

„Така трябва” е съюз на художници от Новосибирск. Най-известните им работи са гигантските консеври кондензирано мляко и супа „Кембъл” в Екатерининбург, показани в рамките на фестивала „Стенография”.



Павел Р183

Този художник се окичи със слава, след като работите му получиха бясна популярност в интернет. Търсят го за интервюта от световни медии като в. „Гардиан”, „Дейли мейл” и „Телеграф”. Британската преса веднага нарече Р183 „Руският Банкси”, но самият творец сподели, че този прякор го дразни.

Тимофей Радя

Уличният художник от Екаретининбург Радя е известен със социалните си работи и неочаквани решения. Той стана известен с инсталацията „Нападай – защитавай се”, поместена на горните етажи на градски жилищни блокове. Портретите му на войници, направени с огън, бяха признати от специалисти по цял свят.

Защитавай се.

Нападай.

Виждаш се.

Нека всички чуят моето мълчание.

Никита Nomerz

Той живее в Нижни Новгород, но оживява стени и сгради в цяла Русия. Медиите заговориха за него, след като две от работите му попаднаха в класацията на 100-те най-добри творби в стрийт-арта за 2011 г.



Женя 0331с

Московският уличен художник Женя работи не само върху стените на сградите, но и в индустриалните зони, по цистерни и други непопулярни сред колегите му места.



Zuk Club

Това не е един художник, а цяла арт група. Може би единствените в Русия, които правят и реклама и участват в популярни събития, свързани със съвременното изкуство.



Слава PTRK

Както и Тимофей Радя, той е от Екатерининбург. Автор е на скандалния проект „патриархът-касичка”, който неколкократно изчезваше и се появяваше.

Реванш

Младият Максим Реванш също е от Екатерининбург. През 2012 г. нарисува с интересни цветни петна портрети на животни в редица руски градове.

Мах 13

13-тия Макс живее в Иваново. Рисува не само на стени (а и не само рисува). Понякога пуска тениски със свои графики, прави и любопитни улични скулптури. Отличителната му черта са изкривените, изразителни лица.

PROSTO

Екатерининбургската арт група PROSTO предпочита инсталациите в градска среда.



Кирил Кто и agon_noga

Тази двойка действа независимо един от друг, но оставя на стените аналогични философски надписи.

Все повече хора си мислят, че мислят.

Депресията се разпространява по въздушно-капков път, но се лекува не чрез консуматорство, а чрез много по-ефективния полов път.

Ето – намери смисъла на живота; и какво?

Вуду куклата ми за теб вече силно се износи.

Страхотна мисъл, но няма как да се изрази

И други…