Над 80 украински граничари се укрили в РФ след нападението на КПП

Повече от 80 украински граничари, в това число двама ранени, се укрили на територията на Русия по време на сражението на КПП „Изварино“ на украинска територия, съобщи ръководителят на граничното управление на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) Василий Малаев, предаде ИТАР-ТАСС.

В петък около 22:30 (мск вр.) неизвестни въоръжени хора атакували украински КПП „Изварино“- (КПП„Донецк“ от руската страна). В руския КПП пристигнали над 80 украински граничари, които помолили за укритие от преследващи ги въоръжени лица. Двама от украинците са ранени, като на веднага им бе оказана първа медицинска помощ.

Сега те се намират в руската гранична зона. ФСС съобщава, че руската страна предприема допълнителни мерки за охрана на границата. Руският КПП „Донецк“ е затворен поради обстрел. По-рано неизвестни въоръжени хора атакували още един КПП на границата между Украйна и Русия.

В петък около 18:40 украински войници нападнали и обстреляли с миномет руски КПП „Новошахтинск“. В този момент границата пресичали над 200 бежанци. Руските граничари започнали спешна евакуация на хората.

В резултат на обстрела тежко е пострадал един служител на митническите служби. Има разрушения по сградите, съоръженията и комуникациите на руския КПП „Новошахтинск“. След нападението от страна на Украйна, руски военни цяла нощ провеждали проверки на мястото на обстрела за невзривени снаряди. Русия подсилва сигурността на границата в Ростовска област.

Кремъл поиска от Киев да проведе разследване на инцидента.