МО на РФ: Турция системно нарушава Договора за открито небе

Турската авиация, в случай на операции в Сирия, е длъжна да се придържа към разпоредбите на руско-американския меморандум за безопасност на полетите, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, предаде ТАСС.

„Такива уверения постъпиха от САЩ“, каза той на среща с журналисти. Антонов заяви, че САЩ са уверили заинтересованите страни, че турските самолети ще се придържат към разпоредбите на меморандума за безопасност в Сирия.

По думите му Турция системно нарушава разпоредбите на Договора за открито небе, което прави невъзможно следенето на военните действия на една от страните-участнички в споразумението.

По-рано тази седмица Турция отказа на руските наблюдатели провеждането на полет над територията на страната, припомни той. Според Антонов това не е първото нарушение на международните задължения от страна на Анкара.

„Започвайки от февруари 2013 г., турците затвориха небето си за ЗРК Patriot в Южна Турция. През 2014 г. групата за съпровождане на Турция заяви невъзможност да гарантира безопасността на полетите в отделни райони от въздушното пространство на страната, позовавайки се на интензивните полети на бойната авиация, задействана в антитерористичната операция. През октомври миналата година Турция препоръча да бъде отложена руската мисия за наблюдение на част от въздушното пространство край сирийската граница и по-рано определеното за използване за целите на договора летище Диарбекир (мястото на дислокация на авиацията на страните от НАТО)“, изброи руският зам.-министър на отбраната.