МО на РФ: Руската авиация е унищожила петролно хранилище и нефтопреработвателен завод на терористите в Сирия

През изминалите два дни руската авиация е унищожила голямо петролно хранилище и нефтопреработвателен завод в околностите на Ракка в Сирия, заяви на 23 ноември официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, съобщи ТАСС.

„Руски бомбардировачи от авиобазата Хмеймим изпълниха бойни задачи по унищожаване на колони от цистерни и нефтопреработвателни заводи в районите на петролните полета в Северна и Източна Сирия“, каза генералът.

„На 15 километра югозападно от град Ракка е унищожено голямо петролно хранилище“, уточни Конашенков. Освен това, по думите му, на 50 километра южно от Ракка бомбардировачи Су-34 са унищожили нефтопреработвателен завод, намиращ се под контрола на терористите.

„В пустинята Ал-Махимира, на 50 километра северно от населения пункт Дейр ез-Зор, бомбардировачи Су-34 нанесоха удар по резервоари с гориво. В резултат на точното попадение обектът е напълно унищожен“, добави генералът.

Той припомни, че тези обекти, намиращи се в районите на Палмира, Дейр ез-Зор и Ракка, са контролирани от терористите и представляват един от основните им източници на финансиране.

Официалният представител на министерството на отбраната на РФ добави още, че самолетите от руската авиогрупа в Сирия за пет дни са унищожили над хиляда цистерни, превозващи суров петрол в заводите на „Ислямска държава“.

„Искам да подчертая, че за последните пет денонощия руските самолети унищожиха над хиляда цистерни, осъществяващи превоз на суров петрол на заводите, контролирани от терористичната групировка ИДИЛ“, каза Конашенков.

По думите му, в частност, в района на населения пункт Ракка в хода на въздушното разузнаване са открити две колони от автомобили, превозващи петрол до заводите, контролирани от ИД. С въздушни удари на самолети Су-34 са били унищожени близо 80 автомобила.

По-рано на 23 ноември Конашенков съобщи, че през изминалите два дни самолетите от руската авиогрупа са извършили 141 бойни полета и са атакували 472 обекта в осем провинции в Сирия.