МО на РФ опроверга твърденията на Нюланд за ударите на ВКС в Сирия

Изказванията на различни американски чиновници създават впечатлението, че разположението на обектите на терористите е най-пазената държавна тайна на САЩ, заяви в четвъртък официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости.

„Анализирайки подобни изказвания на различни американски чиновници, се създава впечатлението, че разположението на тези обекти, контролирани от терористите, са най-добре пазената държавна тайна в САЩ. Представителите на Пентагона и Държавния департамент през цялото време споменават за тях, но никога не казват конкретно къде са разположени те“, каза Конашенков.

По думите му, помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд по-рано е заявила, че голяма част от въздушните удари на руската авиогрупа в Сирия била насочена не срещу терористите, а цитирам: „по областите, над които режимът на Асад е изгубил контрол“.

„Още веднъж подчертавам, руската авиогрупа в Сирия нанася удари не по области, а по обекти от терористичната инфраструктура“, каза Конашенков.

Той припомни, че Русия официално на подробни карти е предала на военните аташета от страните от „антиидиловската коалиция“, оглавявана от САЩ, детайлна информация за обектите и районите, контролирани от терористите в Сирия.

„Забележете, информацията, представена от нас, не бе опровергана нито от Държавния департамент, нито от Пентагона. Затова, както се казва, коментарите тук са излишни“, каза още Конашенков.