МО на РФ: Имаме основания да смятаме, че Турция готви нахлуване в Сирия

Случващото се на турско-сирийската граница говори за интензивната подготовка на Турция за нахлуване в Сирия, заяви в четвъртък официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

„Имаме сериозни основания да подозираме Турция в интензивна подготовка за военна намеса на територията на суверенна държава, каквато е Сирия. Виждаме все повече признаци за прикрита подготовка на турските въоръжени сили за активни действия на сирийска територия“, каза Конашенков.

По думите му по-рано руското министерство на отбраната е предоставило на международната общност неопровержими видео доказателства, на които се вижда как турски самоходни артилерийски установки обстрелват населени места в северната част на провинция Латакия.

„Учудва ни, че словоохотливите представители на Пентагона, НАТО и многобройните така наречени организации за защита на човешките права в Сирия, въпреки нашия апел да реагират на тези действия, до момента мълчат“, добави представителят на военното ведомство.

Той припомни, че министерството на отбраната на Русия е усилило провеждането на всички видове разузнаване в близкоизточния регион.

„Затова ако някой в Анкара мисли, че отмяната на полета на руските наблюдатели ще позволи нещо да бъде скрито, това е непрофесионално“, каза Конашенков.