МО на РФ: За едно денонощие са регистрирани девет нарушения на примирието в Сирия

Режимът на прекратяване на бойните действия на територията на Сирия като цяло се спазва, но за изминалото денонощие да установени девет нарушения. Това заяви в неделя началникът на руския Център по примирието на враждуващите в Сирия страни генерал-лейтенант Сергей Кураленко, предаде ТАСС.

Сред нарушенията са обстрел на селището Кбана в провинция Латакия и нарушаване на границата на Сирия откъм Турция от бойна група от около 100 човека и завземането от тази групировка във взаимодействие с други бандитски формирования на северната част на град Ал Абияд, се посочва в съобщението.

„Действията на формированията се поддържат от артилерийски огън от турска територия. Към сутринта на 28 февруари отряди на кюрдските сили изтласкаха бойците от града“, се отбелязва още в съобщението. „Руският център се обърна към намиращия се в Аман американски център по примирието за изясняване на стрелбата по територията на Сирия откъм страната на Турция, която е участник във оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция“, добави генерал Кураленко.