Мохд Абуаси: САЩ не могат или не искат да спазят договореностите с Русия за Сирия

Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, коментира в „Нещо повече“ ситуацията в Сирия. При бомбардировките на Алепо през последните дни има много цивилни жертви.

Нещата се усложниха поради това, че САЩ или нямат воля, или не могат да спазват договореностите. Те не искат да излиза наяве споразумението с Русия. Проблемът е, че не могат да отделят умерената опозиция от терористичните организации. Оказа се, че голяма част от т.н. умерена опозиция е против споразумението – 20 организации се отказаха от примирието. Не се вижда изход, каза Абуаси.

Единственото решение е тези организации, които отказват примирието, да бъдат обявени за терористични и да бъдат унищожени. Едностранно примирие е невъзможно, категоричен е Абуаси.

Кой въоръжава терористичните организации? Турция не е затворила границата. Военната помощ от Катар, Саудитска Арабия и Турция продължава.

Ако САЩ толкова много искат да решат проблема, трябва поне да искат от своите съюзници да не се крият между цивилни, отбеляза Абуаси.

Източник: БНР