Мохамед Ибрахим: Башар Асад не е използвал химическо оръжие, защото в страната няма такова

Обама не удари Сирия, защото имаше данни, че в страната няма химическо оръжие. Доналд Тръмп побърза да предприеме тази атака, за да покаже мускули, да се вижда, че той е решителен президент. Това каза в предаването „Тази сутрин” Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България.

Не може без доказателства и без мандат и резолюция на ООН да се предприема такова нападение, допълни той.

Мохамед Ибрахим беше категоричен, че Башар Асад не е използвал химическо оръжие, защото в страната няма такова. По думите му то е предадено още юни месец 2014 г. с подписа на инспектори на ООН.

Според него това е инсценировка и е дело на „Ан Нусра”. Той допълни, че според данните „Ан Нусра” притежава такова оръжие и имат техническа възможност да го произвеждат с помощта и контрол на турските тайни служби. Това го казва Сиймор Хърш, най-известният разследващ журналист в САЩ.

Обама не удари Сирия не защото не искаше да се допита до Конгреса, а защото тайните служби са му представители документи, че „Ан Нусра” има такова оръжие. Имаше тайни доклади от службите, че съставките на зарина, който е бил използван 2013 г., нямат нищо общо с този, който е бил в сирийските складове.

Провокацията тръгна откакто Обама нарисува „червена линия” – когато се разбра, че няма да има резолюция в ООН, за да бъде нападната Сирия, Обама каза, че, ако бъдат използвани химически оръжия, няма да има нужда от резолюция на ООН.

„Няма логика. Не може, когато Сирия беше в най-трудните моменти, имаше много терористи не използва химическо оръжие, камо ли да го използва срещу деца и жени“, каза Ибрахим.

Той споделя виждането, че съдбата на Башар Асад трябва да бъде решена от сирийския народ, а не от външни фактори. Това може да стане на избори, на които сирийците да кажат искат ли своя лидер или не. Ако той не получи тяхната подкрепа, тогава трябва да слезе от власт, смята Мохамед Ибрахим.