Московският бит-пазар: Който търси, винаги намира

Сергия след сергия – цялата история на страната минава пред очите ти – военни униформи, водолазни костюми, бюстове на Ленин…

В Москва на Тишинския площад всяка година се устройва изложба-панаир „Блошиный рынок“ – на български – Бит пазар. Тя пресъздава атмосферата на онези удивителни места, които се наричат „блошка“ – битак

Тук, на Тишинския площад, още отпреди войната е имало огромен пазар, един от централните пазари на Москва. През 60 – 90-те години той е бил любимо място за посещение на млади интелектуалци. На него е можело да се намерят изключително оригинални предмети почти за без пари. В условията на тотален дефицит и безпаричие той е бил една своеобразна Мека за местните модаджии . Един от най-известните и преуспели посетители на Тишинка е бил Александър Петлюра,художник, моделиер, основател на московската бохемна арт-комуна през 90-те години и вехтошар по призвание. Неговата известност в голяма степен се дължи на впечатляващата колекция от уникати, събрани от бит-пазарите. На Тишинка той е бил любим посетител и местните баби са пазели само за него своите съкровища. Сега за знаменития тишински битак напомня панаирът, а на местото на пазара има съвременен търговски център.

Впрочем, все още са останали някои автентични места. Полунелегалната покупко-продажба в Москва дълго време се е осъществявала на спирката на мотрисите „Марк“. Пътуването до Марк е било само за силни хора. Първо е трябвало да се стигне дотам с мотрисата, а след това да тръгнеш по безконечните сергии. Затова пък за 30 рубли е можело да купиш някакъв екзотичен комплект от парцалив чадър, миниатюрна чаена лъжичка, пилотка от лен с избродирано на нея самолетче и корейска значка с фенерче. От 2010 година бит-пазарът се премести на друга спирка – Новоподрезково, по линията за Петербург – и там придоби малко по-културен вид. Но както и по-рано той се смята за най-автентичен, макар че редовно се пускат слухове за закриването му.

Има обаче пазари, които столичните власти поддържат с всички средства – те са по-цивилизовани и до тях се стига лесно. Това са такива компромисни варианти, където има и бедни пенсионери, които продават собствените си вещи, и големи магазини, продаващи антиквариат. Един от тези пазари се намира в североизточната част на Москва, на десет минути от станцията на метрото Партизанская по посока на хотела Измайлово. С надписа „Вернисаж“ започва булевардът, който води към разноцветните куполи на Измайловския кремъл. Този ефектен белокаменен дворец, който напомня главния московски Кремъл на Червения площад, е приютил на своята територия един голям базар на всякакви предмети. Там има кафене, стрелбище, сапунджийница, камбанария и много музеи – музей на хляба и на руските играчки, на водката и на историята на руския флот.
Търговията започва още от входа – отракани бабички предлагат стари лъжици и вилици и броеве от миналогодишни списания. Мястото е хубаво и добавката към малката пенсия тук е гарантирана. Някакъв мъж пита една от търговките за цената на една тенекиена кутия с картинка на есетра – по-рано в такива продаваха черен хайвер. 300 рубли (това е малко повече от 13 лева). Бабата леко се смущава и добавя „Това e от петдесетте години!“ А до нея модно облечено момиче с гумени ботуши и яке с крещящ цвят възторжено вика по айфона: „Купих си един супер-грамофон! Работещ!
За сувенири, разбира се, трябва да се идва тук. Ако към това се подходи отговорно, а не се купува първата попаднала ти кичозна матрьошка, можеш да си купиш за спомен нещо наистина оригинално, ценно и рядко. Разбира се, едва ли ще икономисаш много. Продавачите печелят от туристите, така че цените не са никак ниски. Затова пък са много любезни с чужденците и повечето продавачи са готови да говорят на езика на Шекспир.
От магазина „Авиатор“ можете да си купите красив щурмански часовник от известните фирми „Полет“ и „Буран“ средно за 4000 рубли. И само след няколко метра ще откриете подобен часовник – само че не нов, а действително с история, от началото на 40-те години – наполовина по-евтин. Всички часовници работят, някои са сглобени от части по стари модели, някои въобще не са били употребявани.

През почивните дни тук има богат избор, особено сутрин. През делничните дни са отворени само два реда сергии, а след пет часа вече започват да прибират стоката. Дървените щандове на Вернисажа, украсени с резба в славянски стил, създават усещането за истински руски панаир.

Тук могат да се намерят изделия от всички национални занаяти, от всички чисто руски производства – дантели, шалове, кърпи за глава от знаменития Павлов посад, керамика, ковашки и кожарски работилници, кожи от диви животни, кехлибар, кристал…
Пред очите на посетителя от сергия на сергия преминава историята на страната – военни униформи, водолазни костюми, бюстове на Ленин (най-малкият ще ви струва около 1500 рубли). Даже популярните в съветско време цигари „Беломор“ тук се харчат за 350 рубли – тази смачкана отдавнашна кутия вече също е рядкост.

Галина Жихорева