Москва чака ОССЕ да действа за освобождаването на руските журналисти

Москва чака ОССЕ да действа за освобождаването на руските журналисти

Публикувано от:

Русия очаква адекватни действия от страна на ОССЕ по освобождаването на пленените руски журналисти от руския телевизионен канал LifeNews, съобщиха от МВнР на Русия на ИТАР-ТАСС.

„По наше искане ОССЕ е инструктирало наблюдатели от специалната мисия в Украйна, да настояват за освобождаването на руските журналисти”, информира ведомството на РФ.

Украинските власти трябва да предприемат незабавни мерки за освобождаването на журналистите, а в бъдеще да се откажат от давлението и заплахите по отношение на представителите на медии под явно измислен предлог, отбелязаха от МВнР на Русия.

Журналистите от LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко  са били задържани от Националната гвардия на Украйна до Краматорск в Донецка област. Киевската хунта ги обвинява в съдействие в тероризма.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в понеделник, че Русия настоява за незабавно освобождаване на журналистите. „Загрижени сме за това, че в хода на военните действия, които се провеждат с участието на армията съвместно с радикалните групировки, екстремистите, наемниците и бойците от нацисткия „Десен сектор”, страдат журналисти. Много често те биват задържани, отвличани, тормозени, като се предявяват изкуствени обвинения и искания, които не се вписват в общоприетите норми. Последният случай касае двама руски журналисти от телевизия  LifeNews”, поясни Лавров.

„Когато получихме информацията, че журналистите са задържани и се намират на територията на военна част с обвинение за тероризъм, ние незабавно задействахме нашите канали. Разговарях с действащия председател ОССЕ, президента на Швейцария Дидие  Буркхалтер. Призовах го да използва авторитета си и пълномощията си, за да постигне незабавното им освобождение”. „Съответната стъпка бе приета от наш представител на ОССЕ, също така  и пред офиса на представителя по въпросите за медиите в ОССЕ. Стъпки предприе и посолството ни в Киев пред ръководството на специалната мисия на ОССЕ”.

Преди ден излезе информация и видео, които разкриват грубото отношение на украинските бойци от Нацгвардията по отношение на двамата пленени журналисти. Бойците държат журналистите с чували на главите, с белезници, също така се прилагат и физически издевателства.