Москва се надява новият парламент в Украйна да намери диалог с Новорусия

Москва разчита, че новият парламент в Украйна ще започне диалог с Новорусия и се надява, че новата Рада ще работи не в полза на конфронтацията, а в полза на националния диалог. Това съобщи в интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.

«Предварителните резултати от изборите показват, че украинския народ е гласувал. Оставяме настрана многочислените нарушения, допуснати по време на подготовката за изборите, за принудителните методи, които се прилагаха към ред кандидати и стъпки по отстраняване от политическия процес, от участие в изборите на други политически сили. Но въпреки това, гласуването се състоя», добави Лавров.

Москва «очаква окончателни резултати».

„Разчитаме на това, че избирането на новия състав на парламента във Върховната рада ще способства за експедитивно формиране на правителство, което ще бъде конструктивно, което няма да има за цел да продължава нагнетяване на конфронтационни настроения както в обществото, така и по отношение на Русия, а основно ще набляга на работата, която в момента е крайно необходимо да се върши в интерес на украинския народ”, заяви още дипломат №1 на Русия.

„По-специално, решаването на социално-икономическите проблеми и изпълнението на споразуменията от Минск, които освен прекратяването на огъня, разделянето на враждуващите страни и изтеглянето на тежка военна техника – предвиждат спешно да се обърне внимание на хуманитарните проблеми в Донбас и мобилизацията на усилията във възстановяването на икономиката и инфраструктурата на югоизточна Украйна”, отбеляза Лавров.

„Изхождаме от това, че правителството ще отделя внимание и на онези свои задължения от споразумението в Минск, както и организирането на общонационалния диалог, в който трябва да вземат участие всички региони, политически сили, за да се проведе конституционна реформа, която беше обещана отдавна, но досега така и не започна”, подчерта външният министър на Русия.

„Русия всячески ще подкрепя именно такава насока. Разчитаме, че Петро Порошенко ще може да използва резултатите от изборите за формиране на правителство, което ще бъде целенасочено към решаването на тези въпроси, а не на запазването на разкола в обществото”, поясни Лавров.

По думите му, днес най-важното за украинския братски народ е ”да бъде осигурено национално примирие, национално съгласие и съвместна работа в разрешаването на най-сериозните проблеми на Украйна”.