Москва: САЩ нарушават договора за контрол над въоръженията

Русия е изключително обезпокоена от изказвания на президента на САЩ Доналд Тръмп, който оспорва иранското ядрено споразумение и подозира, че самият Вашингтон може да е нарушил важен договор за контрол на въоръженията. Това заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров, цитиран от Reuters и от факти.бг

В обръщението си към Общото събрание на ООН вчера Тръмп заяви, че споразумението от 2015 г. за ограничаване на ядрената програма на Техеран в замяна на облекчаване на икономическите санкции „поставя САЩ в неудобно положение“. Вашингтон не би могъл да спазва споразумение, ако то „осигурява прикритие за развитие на ядрена програма“, каза Тръмп.

Лавров, чиято страна също е подписала споразумението, заяви, че Русия е остро несъгласна с такава позиция.

Заплахата, която Тръмп изрази в същата реч в ООН, „напълно да унищожи“ Северна Корея, ако се наложи САЩ да защитят себе си или своите съюзници, също се приема зле от Русия, която има обща граница с КНДР и смята, че преговорите и дипломацията са единственият начин да се реши сегашната криза с ракетната програма на Пхенян.

„Ако някой просто осъжда и заплашва, ще настроим против себе си държави, над които искаме да упражним влияние“, предупреди Лавров по повод заплахата на Тръмп.

Руският външен министър бе особено критичен към това, което според него е възможно нарушение от САЩ на важен договор за контрол на въоръженията от 1987 г., който забранява наземното разполагане на руски и американски ракети с междинен обсег.

По-рано тази година високопоставен представител на администрацията на Тръмп обвини Русия, че е нарушила въпросния Договор за унищожаването на ракетите със среден и по-малък обсег, което Москва отрече.

Лавров обаче заяви, че изглежда Вашингтон, който е в процес на 30-годишна модернизация на остаряващите си балистични ракети, базирани на подводници и бомбардировачи и с наземно базиране на обща стойност 1 трилион долара, е в нарушение на същия договор.