Москва призовава Вашингтон да осъзнае своята отговорност за Киев

Москва съжалява, че Западът, особено САЩ, не провежда възпитателна работа с Киев и призовава Вашингтон да осъзнае своята отговорност. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, по време на пресконференция след края на виенската конференция на външните министри от страните-членки на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество на Европа), предава ТАСС.

Лавров напомни, че вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков публично призова за отказ от изпълнение на минските договорености и да се измисли нещо друго, както и че е заявил, че украинската армия и силите за сигурност скоро ще имат достатъчен потенциал, за да решат проблема без „Минск 2“. „Разбира се, отчитайки, че САЩ са главния куратор на украинските власти, ние сме ги призовавали нееднократно да осъзнаят своята отговорност и да призоват към отговорност своите подопечни в Киев, за да не правят те повече подобни заявления.

Засега Западните куратори не провеждат такава възпитателна работа с киевските власти“, отбеляза руският дипломат. Според думите на Лавров, Вашингтон се въздържа да прави публична критика на действията на Киев, но убеждава Москва, че се провеждат частни разговори, в които „полека тласкат Киев в правилната посока към изпълнението на минските договорености“. „Единствената публична критика, която чухме от САЩ и някои европейци е по повод на нападките на киевското правителство срещу създадения с директното участие на САЩ антикорупционен орган. Мисля, че точно с такъв ентусиазъм американците трябва да настояват и за изпълнение на минските договорки“, каза в заключение ръководителят на руската дипломация.