Москва и Пекин ще създават конкурент на Airbus и Boeing

Русия и Китай ще създадат конкурент на Airbus и Boeing. Споразумението за съвместния проект по изработването на нов руско-китайски пътнически широкофюзелажен самолет за дълги(long haul) полети бе подписан на 20 май в Шанхай, съобщи ИТАР-ТАСС.

В присъствието на президентите на Русия и Китай меморандума за сътрудничеството в областта на авиацията бе подписан от президента на Обединената авиостроителна корпорация Михаил Погосян и председателя на съвета на директорите на китайската корпорация СОМАС  Цзин Цзанлун.

Съвместната разработка ще стане конкурент на два самолета от европейско и американско производство, а също ще изведе сътрудничеството на двете страни на ново равнище, отбеляза Михаил Погосян.

Китай е заинтересуван в създаването на не по-малко от хиляда такива самолета. През 2012 г., самолетни двигатели представляват около 90% от руския износ за Китай. През 2013 г., Китай закупи от Русия оръжия и военно оборудване на стойност над $ 1.80 милиарда долара. Пекин зае 4-то място в закупуването на руска продукция с военно предназначение.

По време на визитата на Владимир Путин в Китай, също така бе подписано споразумение за строителство на първия железопътен мост между Русия и Китай над река Амур, което ще започне в близките месеци и ще приключи през 2016 година. Мостът ще съкрати 700 километра от маршрута за транспортиране на товари от Русия в Китай. Договорът за строителството е бил подписан във вторник  (20 май) на срещата на лидерите между двете страни в Пекин. Очаква се мостът да съкрати пътя на руските стоки до Китай и видимо да увеличи руския износ.