Москва иска самите сирийци да победят ИД

Автор: Николай Сурков, Поглед Инфо /Руски Дневник/.

В Москва не коментират информацията на телевизия CNN за възможна подготовка на РФ за сухопътна операция в Сирия. Въпреки това руските експерти единодушно потвърждават, че Москва не иска да влиза по-дълбоко в този конфликт и ще се ограничи с удари по въздуха.

Кремъл не иска да коментира появилите се  съобщения в западни медии, че прехвърля артилерийски системи руско производство от Латакия навътре в територията на Сирия. „CNN може и да са сбъркали. Те и Путин с Елцин бъркат“, каза във вторник, 6 октомври, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Малко по-рано, на 30 септември, ръководителят на администрацията на президента Сергей Иванов заяви, че Русия възнамерява да участва в Сирия само с авиация, действително по молба на сирийския президент Башар Асад.

Експертът от Руския съвет по международна дейност Никита Мендкович заяви за „Руски дневник“, че в настоящия момент Русия не разглежда възможността за провеждане на наземна операция в Сирия, тъй като от такава няма нужда в текущата ситуация в региона.

„Целта на Русия се свежда до намаляване на заплахата от ИД чрез подкрепа на усилията на законното правителство на Сирия. Опитът от първите дни на операцията показва, че използването на авиация доведе до значителни тактически успехи и стабилизиране на ситуацията след лятната криза“, каза Никита Мендкович.

Относно съобщението на CNN експертът отбеляза: „Това преди всичко е въоръжение, предоставено на сирийската армия в рамките на сключените договори. Това е сирийската артилерия, а не нашата.“

За сухопътна операция няма ресурси

Владимир Хрустальов, експерт от „Lifeboat Foundation“ каза, че обемите оръжие и военна техника, за които разказа американският телевизионен канал, не надхвърлят рамките на регулярния превоз на оръжие, който се предоставя на Асад. „Руски сухопътни сили там вече има. Като минимум за обезпечаване функционирането на авиобазите – поясни той. – А ако говорят за перспективите за сухопътна операция, то твърди доказателства за това няма.“

Ориенталистът Леонид Исаев, който е преподавател във Висшата школа по икономика, сподели пред „Руски дневник“, че да се постигне победа над ИД без сухопътна операция е невъзможно.

Поддръжката от въздуха помага на правителствените войски да удържат териториите, които те и така контролират. Сирийската армия претърпя големи загуби през последните години. За повече няма да й стигнат силите. „За да постигне повече, трябва в Сирия да се изпрати сухопътна войска“, подчерта експерта.

Според мнението на Леонид Исаев обаче за сухопътна операция на Русия не й достигат ресурси. „Освен това можем да навредим на Асад – колкото повече наше присъствие има в Сирия, толкова по-силна е реакцията на Запада, Саудитска Арабия и Турция“, добави той.

Главното според Леонид Исаев се заключава в това, че Кремъл не иска да повтаря грешките на СССР. „Би трябвало да очакваме, че Русия в определен момент ще се отдръпне от въздушната операция и няма да допусне да се въвлече по-дълбоко в сирийския конфликт.“

Василий Белезеров, съпредседател на Асоциацията на военните политолози, подчерта в разговор с „Руски дневник“, че „степента на присъствие на руските войски в сирийското въздушно пространство е такава, че нанася сериозни щети на ИД и това е достатъчно.“