Москва е изпратила дипломатическа нота до американските власти

Американските спецслужби не се гнусят от нищо, за да попречат на руските представители да осъществят наблюдение на изборите за президент на САЩ, заяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от „Взгляд“

Преди него проблема коментира и говорителят на ведомството Мария Захарова. Тя посочи, че през последните дни ФБР оказва директен натиск върху руските дипломати, за да им попречи да се приближават до местата за гласуване на президентските избори в САЩ. И разказа за случай в Хюстън, където при спецоперация в стил „холивудски екшън“ на пътя била блокирана колата на служител в руското Генерално консулство.“Случаят, за който споменава говорителят на МВнР, не е единственият. Има и други примери за опити да бъдат сплашени нашите дипломати, които в пълно съответствие с разпоредбите на виенската конвенция изпълняват функциите си на дипломатически агенти, стремейки се да получат по-пълна информация за вътрешнополитическите условия в страната на тяхното пребиваване“, каза Рябков, цитиран от РИА „Новости“.

Рябков посочи, че в Хюстън, освен описания от Захарова епизод, има още един подобен случай, който свидетелства за това, че „представителите на силовите структури в администрацията на САЩ не се гнусят да използват всички методи, за да попречат на руските представители да оценят условията за провеждане на изборите в САЩ“.

„Ние си направихме съответните изводи и преди няколко дни предупредихме по официален път посолството на САЩ в Москва, че при това положение американската страна не бива да разчита на възможността за допускане на нейните представители в посолствата и консулствата, акредитирани в Русия, до всички предстоящи избори в Русия“, подчерта Рябков.

Според дипломата ще бъде приложен принципът на реципрочност, който е в основата на нормалните дипломатически отношения.

По-рано „Известия“ съобщи, позовавайки се на ЦИК, че властите в САЩ са отказали на руските дипломати възможността да участват като наблюдатели на президентските избори на 8 ноември. На руснаците е отказан достъп до избирателните секции в три щата – Оклахома, Луизиана и Тексас.

Президентските избори започнаха във вторник от градчето Диксвил Нотч, щата Ню Хемпшир. По традиция от 1960 г. гласуването в това населено място стартира точно в полунощ, тоест няколко часа преди откриването на изборния ден в останалите части на страната.

По данни на тв канала USA Today повечето жители на Диксвил Нотч са гласували за кандидата на демократите Хилари Клинтън. Основният й съперник – републиканецът Доналд Тръмп обаче победи в Милсфийлд.

Асошиейтед прес обобщава, че Тръмп води пред Клинтън на първите гласувания в Ню Хемпшър с общо 32 на 25 гласа.

Източник: Руски дневник