Моряците от Северния флот на Русия посрещнаха Рождество в нов параклис

Военнослужещите в една от частите на Северния флот на Русия посрещнаха Рождество Христово в новия параклис, открит в чест на светлия празник. Храмът е построен съвсем скоро на остров Котелни на руския архипеляг Новосибирски острови.

„Този малък храм е построен от военните от арктическата тактическа група на Северния флот, дислоциран на острова, с помощта на граждански специалисти“, съобщи пред „Интерфакс“ началникът на пресслужбата на Северния флот капитан Вадим Серга.

Храмът е построен за рекордни срокове: през септември е била направена първата копка, през октомври е положена основата, а монтажът на елементите от конструкцията е завършен през декември 2014 г. В навечерието на празника параклисът е осветен от клирика от Якутската епархия протойерей Михаил Павлов. Служби в храма извършват свещениците от храма Спас Неръкотворни от близкото селище Тикси.

Новото военно градче бе създадено през миналата година на остров Котелни в съответствие с плановете за развитие на военната и социална инфраструктура в Арктика.