Морската авиация на Русия ще получи два изтребителя Су-30СМ до края на април

Морската авиация на военноморския флот (ВМФ) на Русия ще получи два многоцелеви изтребителя Су-30СМ до края на април, а до края на годината се планира в нейния състав да влязат още три такива самолета, съобщи представителят на Департамента по информация и масови комуникации към Министерството на отбраната на Русия капитан първи ранг Игор Дигало, предава РИА Новости, цитирана от ИА Фокус.
„В последните десет дни на април, в рамките на превъоръжаването на съединенията и частите на щурмовата авиация в състава на морската авиация на ВМФ ще бъдат предадени два многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Церемонията по предаването ще ес състои на летището на Иркутския авиационен завод“, заяви Дигало.
Освен това, по негови думи, се планира в рамките на изпълнението на договора до края на тази година още три самолета Су-30СМ да бъдат предадени на морската авиация.
Офицерът отбеляза, че многофункционалният изтребител Су-30СМ е способен да използва съвременно и перспективно високоточно въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“. Самолетът може да се използва и за подготовка на летци за перспективните многофункционални свръхманеврени едноместни изтребители.