Митрополитът на Йерусалим пред “Фрог”: Турция се държи като бившата Османска империя

Митрополитът на Йерусалим пред “Фрог”: Турция се държи като бившата Османска империя

Публикувано от:

Турция се държи като бившата Османска империя. Тя прави всичко възможно, за да унищожи цивилизациите в Близкия Изток и конкретно в Сирия. Това каза Севастийският митрополит на Йерусалим Теодосий пред “Фрог нюз”. Заедно с владиката на храм-паметника „Св. Ал. Невски“ Тихон, двамата отслужиха неделна литургия, на която присъства и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Теодосий открито приветства въздушните атаки на Русия срещу терористите в Сирия. Той е категоричен, че само по този начин конфликтът може да се разреши, а „Ислямската държава“ да се неутрализира. Има за жалост други страни, които се противопоставят на това, което прави Русия. Те се дразнят и това не е случайно, защото нямат интерес  от мир в този регион.

Митрополитът е категоричен, че американската страна демонстрира двоен стандарт. От една страна се противопоставя на действията от страна на Русия срещу ИД, но от друга „играе важна роля в създаването на „Ал Кайда“. Духовникът не скри болката си за това, че от войната страдат всички заедно – християни и мюсюлмани.

Относно бежанците той има коренно противоположно мнение от това, което изрази  Българската православна църква. Тези хора са предизвикателство и възможност да покажем на бягащите от войната , че сме добри и гостоприемни, че можем да подадем ръка на всички в нужда. Ние трябва да ги посрещнем и прегърнем. Да бъдем в този момент до тях. Защото само по този начин бихме утвърдили своя морал и ценности. Ние сме длъжни да спасим тези хора. Когато Христос е бил в Палестина, той е бил отишъл при  слабите, а не при силните. Сега е нашият момент да последваме примера му.  Точно сега трябва да сме с болните и страдащите, заяви той. Според митрополитът религиите трябва да са единни в желанието си тази криза да приключи възможно най-бързо.